Low budget website

Bestaat er wel zoiets als een low-budget website? Wat is eigenlijk low-budget? Is dat niet per persoon/ bedrijf verschillend?
Veelal startende ondernemingen vragen ons om een low budget website. "Gewoon een paar pagina's, meer niet." Het budget dat een startende onderneming aan zijn site wil uitgeven ligt tussen de 500 en 750 euro.

Voor een uniek website ontwerp rekenen wij al snel 450 tot 600 euro. Dan heb je 2 tot 4 uitgetekende pagina's (homepage, contentpagina en eventueel een productoverzicht). Weg budget.

Kan dat niet goedkoper?
Op het web zijn er veel bedrijven die webtemplates verkopen. Voor 50 euro kan je een 'niet exclusief ontwerp' kopen. Dit moet dan alleen nog aangepast worden naar de wensen van de klant. Zo moet er een eigen logo bij en moeten de kleuren aangepast worden zodat alles goed in de huisstijl past. De kosten om zo'n template aan te passen liggen tussen de 150 en 350 euro. Totale designkosten zijn nu 400 euro.

Nu moet de site nog gebouwd worden. Die 4 tot 6 pagina's moeten voor iedereen en op iedere webbrowser toegankelijk zijn. Kosten voor 4 tot 6 pagina's: € 350. Wanneer je gebruik maakt van een bestaand template zijn de totale kosten +/- € 750,-. Dat is inderdaad low budget.

Bekende valkuilen van een low budget website
Voor 750 euro een knappe website klinkt natuurlijk erg goed. Deze site zal ook prima functioneren wanneer je enige doel is om mensen te informeren wat je doet en wat je contactgegevens zijn.
Veel low budget sites lopen binnen een half jaar tegen de volgende problemen aan:

  • Geen mogelijkheid om zelf pagina's aan te maken/ inhoud te veranderen
  • Geen goede basis voor SEO (Search Engine Optimization)
  • ..dus niet goed gevonden in Google
  • Geen commercieel resultaat via de website

Vaak binnen een half jaar komt de eerste vraag of wij wat kunnen doen aan de vindbaarheid op Google. Na een jaar krijgen wij dan de vraag om 'iets te maken' dat er voor zorgt dat zij wel de content kunnen aanpassen. Dit zijn zaken die natuurlijk altijd kunnen, maar goedkoper zouden zijn wanneer dit er vanaf de basis in gebouwd zou worden.

Terugkomend op de vragen die ik aan het begin van mijn blog stelde:
Bestaat er wel zoiets als een low-budget website?
Ja, maar die zal waarschijnlijk niet lang aan uw wensen voldoen.

Wat is eigenlijk low-budget? Is dat niet per persoon/ bedrijf verschillend?
Natuurlijk kent ieder project een laag geprijsde variant. Zo heb je bijvoorbeeld ook low-budget webshops. Hiervoor gelden dezelfde principes.

Conclusie
Low budget websites voldoen vaak niet aan de (toekomstige) wens van de klant. Websites moeten tegenwoordig echt een solide SEO basis hebben, eigenaren moeten de mogelijkheid hebben om zelf meta-tags aan te passen en uiteraard ook de inhoud.
Een low budget website voldoet eigenlijk maximaal een jaar. Daarna gaat het gevoel leven dat u meer wil doen met uw website en komt er al snel 1.000 euro bij. Dit bedrag kan u beter in het begin uitgeven voor een website die wel de mogelijkheid geeft uw website goed in te zetten.